mandag 23. april 2012

Hvitløkstyven

Perioden vi er i nå omhandler bioteknologi og genteknologi. I forsøket ”hvitløkstyven” skulle vi ta ut DNAet til en hvitløk.
For å utføre forsøket trengte vi:
  • 1 flakse sterilt vann
  • En sprøyte (20 ml)
  • 1 flakse med blå isopropanol
  •  2 hvitløker
  • Kjøkkenmaskin
  • Salt
  • Natron
  • Sjampo
  • Kaffefilter 
  • Desilitermål 
  • Isbiter 
  • Fryseboks 
  • Rørepinne 
  • Et klart glass 
  • To små skåler 
  • En litt større skål (en av de små skålene skal få plass i den store)

Det første vi gjorde var å lage en buffer. Den motvirker store endringer i pH-verdien i vannet. For å lage en buffer blandet vi 120 ml sterilt vann sammen med ¼ ts salt og en ts natron. Når alt var oppløst tilsatte vi 1 ts med sjampo. Etter at ingrediensene var rørt godt sammen, lot vi den stå i en stor skål med isbiter.
Bufferen ferdig fremstilt
Etter at bufferen var ferdig fremstilt, kunne vi begynne prosessen i å ta ut hvitløkens DNA. Etter at hvitløkene var blitt most til en jevn og fin masse, blandet vi tre ts av hvitløkspurén med  7 ts av den nedkjølene bufferen. Det er viktig å nå røre kraftig rundt i blandingen (2min) for å ødelegge celleveggene slik at ”innholdet” renner ut. Disse celleveggene er bygget av fett, og blir dermed løst opp av sjampoen i bufferen. Såpen løser opp fettet og får cellens proteiner til å klumpe seg.

DNA-molekylene som vi skal ha tak i, er faktisk løst i bufferen! Vi måtte dermed filtrere blandingen gjennom et kaffefilter. DNAet ble først synlig etter at vi tilsatte 10 ml iskald isopropanol og rørte forsiktig om i et min. Ispopropanolen skyver vannmolekylene, som omgir DNAet, vekk da alkohol er lettere enn vann.
Blaningen filtreres av et kaffefilter
DNA trådene klumper seg sammen da alkoholen skyver vannmolekylene, som omgir DNAet, vekk
Etter hvert som vannmolekylene måtte vike plass for alkoholen klumpet DNA-trådene seg sammen. Hvitløkens DNA ble synlig!
En klump av DNA tråder

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar